East End Premium Chapatti mąka pełnoziarnista 1.5kg





Opis
East End Premium Gold Mutli Grain
Chapatti flour - mąka pełnoziarnista
Skład:
Wheat, Pearl Barley, Ragi (2%), Chana Dall (2%), Oat (2%), Soya (1,5%), Jowar, Bajr, Maize (1%)
Przepis na Chapatti - placuszki indyjskie z mąki pełnoziarnistej:
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (1/4 szkl.)
- 2 łyżki białej mąki (1/4 szkl.)
- szczypta soli (1/8 Am. tsp)
- gorąca woda
Połącz mąki z solą i bardzo gorącą wodą (ważne!). Wyrabiaj ciasto ok. 3-5 min. Odstaw na 15 min. Rozwałkuj i piecz na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Serwuj np. z mielonym mięsem, omletem, kormą, pieczonymi warzywami (typowe dodatki), serem (fetą, Almette i in.), grillowanym kurczakiem, surówkami, sosami, itp.
Tradycyjnie powinno się po upieczeniu ułożyć placki nad otwartym ogniem by podgrzewane od spodu napełniły się powietrzem (wyglądają wtedy jak nadmuchane poduszki).
Ciasto na chapali można przechowywać w lodówce kilka dni. Przed rozwałkowaniem należy je doprowadzić do temperatury pokojowej.
źródło: http://wkrainiesmaku.pl