Potrzebne składniki:- 1/2 kg fileta z kurczaka (pokrój w kostkę)
- 3 cebule pokrojone w pióra
- 2 szklanki ryżu basmati
- oliwa do smażenia
- 2-3 zielone chili
- 2 pomidory pokrojone z drobną kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki pasty czosnkowo imbirowej
- garść świeżych liści kolendry i mięty
- pół szklanki mleka
- ok. 5 nitek szafranu
- 1 szklanka jogurtu (najlepiej gęsty Bakoma)
- 2 gotowane jajka
Gotujemy ryż basmati i odstawiamy. Do mleka dodajemy nitki szafranu, odstawiamy.
Na patelni smażymy 1 cebulę na brązowo i odstawiamy.
W głębokim rondlu rogrzewamy oliwę, dorzucamy posiekane 2 cebule- smażymy ok. 2-3 minuty.
Dodajemy posiekane zielone chili oraz pokrojonego w kostkę kurczaka, mieszamy i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy przyprawę Bombay Biryani. Po kilku minutach rzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i solimy.
Po ok. 5 minutach dodajemy kolejno pastę czosnkowo - imbirową, jogurt i połowę cebulki usmażonej na brązowo. Mieszamy raz po raz. Po 2 minutach dodajemy do rondla z kurczakiem ugotowany ryż basmati, dokładnie mieszamy całość. Dodajemy świeże liście kolendry i mięty, a następnie mleko z szafranem oraz pozostałą brązową cebulkę.
Mieszając smażymy jeszcze około 10 minut. Biryani podajemy na gorąco z dekoracją z kawałków jajka.