East End nasiona czarnej gorczycy 100g
Opis
Gorczyca czarna (Brassica nigra) to okrągłe twarde nasiona, w kolorze od ciemnego brązu do czerni. Są mniejsze, a w porównaniu z gorczycą białą, ich smak jest bardziej ostry.
Zastosowanie kulinarne gorczycy
Białą gorczycę stosuje się do peklowania przypraw i mieszanek przyprawowych wykorzystywanych do gotowania mięsa i owoców morza. Nadaje pikantny smak kapuście i jest stosowana jako dodatek do marynat. W Indiach, całe nasiona są smażone w ghee, aż do momentu, gdy ziarno pęknie, a jego smak staje się łagodniejszy, z lekką nutą orzechową. Taka postać jest użyteczna jako ozdoba lub przyprawa do innych indyjskich potraw.
Nasiona gorczycy brązowej wchodzą w skład innych przypraw i mieszanek curry, a także past.
Olej wytwarzany z gorczycy brązowej, wykorzystywany jest jako pikantna przyprawa powszechnie używana w Indiach. Sproszkowana gorczyca dodawana jest do majonezu i do sosów.
Musztarda w proszku nadaje smak sosom barbecue, fasolce, oraz daniom mięsnym, potrawom z jajek i buraków. Istnieje wiele gotowych musztard o szerokim wachlarzu smaków - łagodne i słodkie, ostre i pikantne. Mogą być gładkie lub ziarniste, doprawione różnymi ziołami i przyprawami.
*data ważności: 05/2020