SAFFRON EE 1 G
Opis
Zastosowanie kulinarne szafranu
Ze względu na koszt, smak i właściwości barwiące szafranu,
w celach kulinarnych wykorzystuje się niewielkie jego ilości - kluczem
jest równomierne rozprowadzenie przyprawy w potrawie. Można go skruszyć
na drobny proszek w moździerzu, jednak łatwiej jest rozpuścić szczyptę
przyprawy w filiżance gorącej wody – powstanie wtedy pożądany smak i
kolor. Dobrej jakości szafran powinien zwiększyć swoją objętość przy kontakcie z wodą, dlatego jedna filiżanka wystarcza na 0.5kg w ryżu. Sproszkowany szafran
dodawany jest bezpośrednio do przyrządzanej potrawy, jednak należy
zwrócić szczególną uwagę na jego jakość przed zakupem, gdyż często jest
podrabiany. Szafran należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z daleka od światła.
Szafran
pojawia się mauretańskiej, śródziemnomorskiej i azjatyckiej kuchni.
Jego najczęstszym zadaniem jest przebarwienie ryżu na kolor żółty, jak
np. w świątecznym indiańskim daniu pilaw czy risotto ”Milanese”, które
dzięki delikatnemu smakowi przyprawy jest najbardziej znaną włoską
potrawą z ryżu. Bardzo dobrze komponuje się z rybami i owocami morza,
jest także kluczowym składnikiem hiszpańskiej paelli i bouillabaisse. W
Anglii, szafran jest najpowszechniej używany jako składnik kornwalskich bułeczek szafranowych, jest także - wraz z suszonymi owocami - dodawany do ciasta drożdżowego.
źródło:http.www.przyprawowy.pl