East End Adżwan - całe nasiona 100 g
Opis
East End Ajwain - całe nasiona 100 g
Należąca do tej samej
rodziny co pietruszka i kminek jednak posiada smak i zapach podobny do
tymianku. Adżwain jest używany w indyjskiej kuchni szczególnie do dań z
soczewicy, która dostarcza organizmowi potrzebnego białka w diecie
wegetariańskiej. Adżwain dodaje charakterystycznego smaku różnym
potrawom i jest jedną z głównych przypraw używanych do wzbogacania smaku
przekąsek przygotowywanych na bazie mąki soczewicowej lub mąki z
ciecierzycy.
Adżwanem przyprawia się pikantne ciasta, paszteciki i
chleby, szczególnie parathas (płaski chlebek indyjski zrobiony z mąki
razowej). Przekąski takie jak mieszanka bombajska i zasmażane kulki z
puree ziemniaczanego nabierają dzięki niemu wyrazistego smaku. Dobrze
komponuje się również z zieloną fasolą i warzywami korzeniowymi. Dodaje
się go do potraw z soczewicą, w przyrządzaniu których używa się besanu
(mąka z ciecierzycy). Okazjonalnie jest używany jako dodatek do curry.
źródło: http://www.przyprawowy.pl