Zielony kardamon cały 100g
Opis
Strąki kardamonu można wykorzystać w całości lub podzielone - w przypadku gdy przyrządzamy dania indyjskie. Przed dodaniem nasion do potrawy należy je podsmażyć albo wymieszać z innymi przyprawami. Strąki powinny być przechowywane w całości aż do całkowitego wykorzystania. Strąk sam w sobie jest neutralny w smaku i nie jest powszechnie stosowany, ponieważ nadaje nieprzyjemny gorzki smak potrawie – jeśli doda się go w całości.
Kardamon używany jest najczęściej na Bliskim i Dalekim Wschodzie, natomiast na zachodzie znaleźć go możemy w holenderskich ciastkach oraz w skandynawskich wypiekach, a także w napoju alkoholowym akvavit (tradycyjny norweski trunek, produkowany od XV wieku).
Kardamon jest częstym dodatkiem dań curry, jest kluczowym składnikiem potraw typu pilaw (potrawy z ryżu). Kardamon jest często dodawany do indyjskich słodkich potraw i napojów. Ze względu na swą wysoką cenę, jest postrzegany jako "świąteczna" przyprawa. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, szczególnie marynowane śledzie, grzane wino, a także jako dodatek do dań mięsnych, drobiu i skorupiaków.
Nadaje smak kremom i niektórym rosyjskim likierom. Kardamon można również żuć (jak orzechy), zwłaszcza tam, gdzie jest łatwo dostępny, tak jak np. w Indiach Wschodnich. Nadaje ciekawą nutkę smakową tureckiej kawie, która przez Arabów serwowana jest z namaszczeniem.
źródło:http://www.przyprawowy.pl